Ana içeriğe atla

Yüz Tanıma Sistemleri

Yüz Tanıma Sistemleri


Son yıllarda teknoloji alanındaki ilerlemeler ve insanların güvenlik konusundaki ihtiyaçlarının artmasıyla çok çeşitli donanımlar hayatımıza girmiştir. Özellikle giriş güvenliği konusunun önemli olduğu yerlerde kullanılan yüz tanıma sistemleri günümüzde oldukça yüksek talep görmektedir. 
Yüz tanıma sistemi; fabrikalar, oteller, siteler, depolar, ofisler, iş hanları, plazalar, özel bölümler vb. birçok çeşitli kamu ve özel kurumlarda tercih edilmektedir. 

Yüz tanıma sisteminin çalışma mantığı; insan yüzünün bazı noktalarını analiz ederek yüz tanıma programına gönderen yüz tanıma cihazı ile gerçekleştirilmesi üzerine kuruludur. Yüz tanıma sistemlerinin son yıllarda tercih edilmesindeki artışın nedeni hızlı sonuç olma, üst düzeyde güvenlik sunması ve temas özelliği de bulunmadığından dolayı yüz tanıma cihazlarının uzun ömürlü olmasıdır.

İnsanların parmak izi kişiye özgüdür ve asla başka bir insanla aynı ya da benzer olamaz. Tıpkı parmak izi gibi her insanın yüzü de kendine has özellikler taşır ve kesinlikle taklit edilemez. Dünya üzerinde ne kadar insan varsa o kadar da farklı yüz bulunmaktadır. Yüzün simetrisi olarak belirlenen alın, T bölgesi ve çene bölgesi olmak üzere üç ana bölge yüz tanıma sistemlerine esas teşkil etmedir. Bu bölgelerin dijital ortamda 3 boyutlu şekilde fotoğraflanarak ve alınan verilerin belli bazı güvenlik protokolleriyle şifrelenerek yapılan eşleştirme işlemi yüz tanıma sistemini oluşturur.
Bilgisayarda insan yüzünün 3 boyutlu fotoğraflanması yapılmaktadır. Bilgisayar ortamında yapılan bu biometrik eşleştirme işleminin sonucunda yüzün karakteristik özellikleri veri tabanındaki mevcut yüzlerle karşılaştırılması sonucunda ve izin verilen uyumlu yüz yapısına sahip kişinin istenilen alana istenilen şekilde girişine ve erişimine izin verilmektedir. Veri tabanına kaydedilen yüzler üzerinde sisteme ait algoritma sayesinde tanıma prosedürünü oluşturacak belirli noktalar belirlenir. 
Biometrik ic yüz tanıma haritası adını da verebileceğimiz bu algoritmadan çıkan noktalardaki oransal değerler önem kazanır. Mesela burunun gözlere olan oranı, gözlerin birbirine uzaklık ve yakınlık oranı, gözlerin çene ile oranı gibi bu noktalar referans kabul edilir. Söz konusu bu noktalar aynı parmak izinde olduğu gibi hayatı boyunca değişmez.

Yüz tanıma sistemi nasıl çalışır?


Temel olarak aşağıda belirtilen 4 aşamalı bir süreç biyometrik tanıma sistemlerinin çalışma şeklini gösterir.
Yakalama: Fiziksel veya davranışsal numune kayıt sırasında sistem tarafından yakalanır.
Çıkarım: Benzersiz veri örnekten çıkarılarak bir şablon oluşturulur.
Karşılaştırma: Çıkarılan şablon yeni bir örnekle karşılaştırılır.
Eşleme: Sistem daha sonra yeni örnekten alınan özelliklerin eşleşip eşleşmediğine karar verir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüz Tanıma Nasıl Yapılır?

Y üz Tanıma Nasıl Yapılır? Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, yüz tanıma sistemleri birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu teknoloji, güvenlik, kimlik doğrulama ve kullanıcı deneyimi gibi birçok alanda farklı uygulamalara sahiptir. Peki, yüz tanıma nasıl yapılır? İşte ayrıntılı bir şekilde açıklanan adımlar: Veri Toplama ve Ön İşleme: Yüz tanıma sistemleri için ilk adım, veri toplamaktır. Bu süreçte, bir kişinin yüzü farklı açılardan ve farklı ışık koşullarında çekilen fotoğraflar veya videolar kullanılır. Toplanan veriler daha sonra ön işleme adımında analiz edilir. Bu adımda, yüz görüntüleri düzeltilir, arka plan gürültüsü giderilir ve yüzün ana hatları belirlenir. Yüz Algılama: İkinci adım, yüz algılama sürecidir. Bu adımda, ön işleme aşamasında belirlenen ana hatlar kullanılarak yüzler tespit edilir. Yüz algılama, yüzün olduğu bölgeyi çerçevelemek veya dikkat etmek için kullanılır. Bunu gerçekleştirmek için çeşitli al goritmalar ve yapay zeka teknikleri kull...

Turnike Sistemi

Turnike sistemlerinin amacı belirlenen alanlarda giriş çıkışları kontrol altına almak,  güvenliği arttırmak ve gerek duyulduğunda giriş çıkışları raporlamaktır. Turnike sistemleri Özellikle yoğun insan trafiğinin yaşandığı metropollerde, bir çok kurum ve kuruluşta kullanıldığı gibi ücretlendirilen geçişlerin kontrolünde (metro, metrobüs istasyonları, tren garları, iskeleler, köprüler vb.), stadyumlarda, endüstriyel binalarda, okullarda, tiyatrolarda, otellerde, sitelerde, kayak merkezlerinde, kullanılarak büyük kolaylık sağlamaktadır. Adilo Bilişimin  hızlı, güvenli ve kullanımı kolay ileri teknolojiye sahip turnike sistemlerini eşsiz fiyat politikası ile müşterilerine sunmaktadır. Turnike sistemleri standart özellikleri ile sınırlı değildir, birçok değişik modda kullanılabilmektedir. Adilo Bilişim  turnike yazılımları  hemen her türlü turnikeye uygulanarak ihtiyaca yönelik benzersiz özellikler ile kişisel hale getirilmektedir. Turnike sistemleri  ihtiyaca yönel...

Personel Devam Kontrol Sistemi Nedir

PERSONEL DEVAM KONTROL SİSTEMİ – PDKS 1 PERSONEL DEVAM KONTROL SİSTEMLERİ – PDKS Personel devam kontrol sistemleri hakkında bilgiler arıyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz Personel devam kontrol sistemleri geçmişte mekanik kart basma makineleri ile yapılmaktaydı. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte elektronik ve biyometrik cihazlar ile yapılmaktadır. Sistemin çalışabilmesi için personel devam kontrol sistemi yazılımı (pdks Yazılımı) ve pdks cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. Pdks sistemleri çalışma mantığı resimde gösterilmiştir. Cihazdan veriler usb veya network bağlantısı ile alınabilmektedir. Bu veriler yazılıma işlenerek yazılımda raporlanabilmektedir . Personel devam kontrol sistemleri cihazları Parmakizi okuyucular : Parmakizi okuyucular biometrik bir sistem olup kullanımı çok kolaydır .  Ürünleri görmek için tıklayınız Yüz tanıma cihazları : Yüz tanıma cihazları da parmakizi okuyucular gibi biometrik bir cihaz modelidir.Temazsız okuma özelliği sayesinde hi...